Maldiv.hu - Jetwing Travel Utazási iroda Hírek

Poggyászinformáció

Hasznos tudnivalók

Praktikus tanácsok, mit és hogyan pakolhatunk a poggyászunkba?

Általános poggyászinformációk

Fontos, hogy légitársaságonként  eltérő szabályok vonatkoznak a poggyászokra, ezért pontosabb információt az adott légitársaság weboldalán találsz. Néhány nagyobb légitársaság szabályzatát lentebb megtalálod, párat belinkeltünk a teljesség igénye nélkül.

• Feladott poggyász: a repülőgép csomagterébe kerülő poggyász. Személyenként megadott súlyú poggyász adható fel díjmentesen a járatra, ez légitársaságonként és jegytípusonként változik.
• Kézipoggyász: az utastérbe felvihető kisebb méretű poggyász. A maximális megengedett súlykeret utasonként az egyes légitársaságok szabályzatának megfelelően eltérő lehet.
• Bizonyos tárgyak, például szúró- és vágóeszközök csak feladott poggyászban szállíthatóak
• Babakocsi, bizonyos típusú kerekesszék szállítható, azonban poggyászfeladáskor/ jegykezeléskor ezeket is szükséges felcímkéztetni
• Elveszett vagy megrongálódott poggyászt minden esetben az érkező tranzitban be kell jelenteni az Elveszett Poggyász (Lost and Found) ügyfélszolgálati pultjánál. Itt az esetről jegyzőkönyvet készítenek, mely a további ügyintézéshez szükséges lesz. A késve megérkezett poggyászokat kérésre kiszállítják az utas által megadott címre. A sérülten vagy hiányosan megérkező, illetve az elveszett poggyászokért kártérítés jár.


Poggyászfeladás

A poggyászfeladás a check-in pultnál történik a jegykezelés során, a poggyász beazonosíthatósága végett szükséges matricák, jelzések itt kerülnek a csomagokra.  Ezután a feladott poggyászok a csomagszállító-szalagra kerülnek, majd átesnek a biztonsági ellenőrzésen.
A poggyász biztonságosabb feladása és szállítása érdekében az utascsarnokban térítés ellenében lehetőség van a csomagok előzetes befóliázására is.
A méretük, alakjuk vagy sérülékenységük miatt a csomagszállító-szalagon le nem engedhető poggyászokat (pl. sportszerek, festmények, hangszerek stb.) a rakodószolgálat alkalmazottai külön viszik a repülőgéphez.

Feladott poggyász

A feladandó poggyászok maximális megengedett súlya általában 20 kg, de az egyes légitársaságok szabályai súlyhatárok tekintetében igencsak eltérhetnek egymástól. Amennyiben a díjmentesen szállítható poggyászon kívül további csomag(ok) szállítására van szükség, úgy lehetőség van a jegyvétellel egy időben az extra csomagot is előre megvásárolni. A megengedett súly túllépése után a repülőtéren kilogrammonkénti túlsúlydíjat kell fizetni. Az egyes légitársaságoknál érvényben lévő szabályokról valamint poggyászdíjakról javasolt előre tájékozódni.

Kézipoggyász

Bár a szabályok légitársaságonként változóak, a kézipoggyász általánosan elfogadott mérete: 115 cm (pl: 23cm x 41cm x 51cm), súlya: 3-10 kg között kerül meghatározásra. A jegykezelők, illetve a beszállókapunál a földi kiszolgáló személyzet tagjai hivatottak eldönteni, hogy melyik poggyász minősülhet kézipoggyásznak, azaz mi vihető fel a repülőgép fedélzetére. Amennyiben a kézipoggyász túl nagy, vagy túlsúlyos, föl kell adni a többi feladott poggyásszal együtt.

Mit vihetek kézipoggyászban?

-          100 ml-es vagy annál kisebb kiszerelésű folyadék, zselé, krém állagú termékeket, amennyiben ezek beleférnek egyetlen átlátszó 1 literes visszazárható tasakba

-          gyógyszereket (lehetőség szerint eredeti csomagolásukban) és bébiételeket

-          a repülőtéren a biztonsági ellenőrzési pont után, a Duty-free üzletekben vásárolt bármely terméket (ám ezeknek az utazás végéig a lezárt biztonsági zacskóban kell maradnia)

Érdemes továbbá a kézipoggyászba csomagolni az utazás közben szükséges és hasznos dolgokat, például személyi és úti okmányokat, gyógyszert, értéktárgyainkat, fényképezőgépet, pénzt, könyvet.

A megengedett (100 milliliteresnél nem nagyobb kiszerelésű) folyadékokat, aeroszolokat és géleket az utasbiztonsági ellenőrzés során ki kell venni a kézipoggyászból, és átlátszó műanyag zacskóban kell átvilágítani. 

 

Mit nem vihetek kézipoggyászban?

-          100 ml-nél nagyobb kiszerelésű folyadék, zselé, aeroszol, krém állagú termékeket

-          hegyes végü vagy éles szélű tárgyakat (pl.borotvapenge, 6 cm-nél hosszabb pengéjű kés/olló)

-          kéziszerszámokat (pl.fúrógép, fűrész)

-          tompa, ütés útján sérülés okozására alkalmas eszközöket (pl.baseballütő, harcművészeti eszközök)

-          kábító hatású eszközöket

-          lőfegyvereket és lövedék kilövésére használt egyéb eszközöket

-          gyúlékony- és robbanóanyagokat

-          egyéb személyi sérülés okozására alkalmas eszközöket (pl.bilincs, súlyzó,korcsolya, sodrófa)



 

Különleges tárgyak szállítása

Bizonyos tárgyak, anyagok veszélyeztetik a repülés biztonságát, ezért szállításuk egyáltalán nem megengedett. Más tárgyak pedig utasbiztonsági szempontok miatt nem vihetők fel a fedélzetre, és csak feladott poggyászban szállíthatók. Szintén más tárgyak, például lőszer, sportfegyver csak nagy körültekintéssel, és a szabályok betartásával szállíthatók. Bővebb információ az egyes légitársaságok honlapján található.
 

Mivel a Maldív-szigetek egy muszlim ország, a tervezett utazás esetén tanácsos figyelembe venni, hogy fentieken kívül bármely poggyászban tilos továbbá a disznóhús valamint disznóhúsból készült termékek, alkoholos italok, pornógráf termékek, drogok bevitele. Buddhát ábrázoló szobrok, fafaragások bevitele szintén tiltott.

Néhány légitársaság poggyász szabályzata:

Qatar Airways: megtekintés

Emirates: megtekintés

Turkish Airlines: megtekintés

Swiss: megtekintés

Austrian Airlines: megtekintés

Aeroflot: megtekintés

Vissza a hírekhez